Η μανταρινάδα Gia..giamas, το μυστικό της μακροζωίας - ευεργετικές ιδιότητες και τα οφέλη για την υγεία μας

15 Νοεμβρίου 2017by web-giagiamas

Ο κυρίαρχος των φρούτων του χυμό-να μας – η μανταρινάδα !! Το μανταρίνι ήρθε στη χώρα μας μετά το 1850, ωστόσο η ιστορία του ξεκινά από την Κίνα και μάλιστα πριν από 3000 χρόνια. Πήρε το όνομά του από τους Μανδαρίνους, τους κινέζους αξιωματούχους, λόγω του χρώματός του που ήταν όμοιο με αυτό της στολής των εν λόγω αξιωματούχων. Είναι όχι άδικα ο βασιλιάς του χειμώνα, καθώς είναι το πιο νόστιμο και ζουμερό εσπεριδοειδές, και είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που θωρακίζουν τον οργανισμό απέναντι σε ασθένειες και νοσήματα. Τρώγεται ωμό ή ως γλυκό ή ως ρόφημα και ποτό (λικέρ με γεύσεις μανταρίνι).

Μανταρινάδα – ο θρεπτικός του πλούτος. Η καλύτερη εποχή του μανταρινιού είναι αρχές Νοέμβρη με τέλος Δεκέμβρη. Η μανταρινάδα Gia..giamas είναι αποτέλεσμα σύστασης από την πιο γνωστή και νόστιμη ποικιλία μανταρινιών, την κλιμεντίνη. Τα χαρακτηριστικά της κλιμεντίνης είναι ότι δεν έχει κουκούτσια, εύγεστο, αρωματικός καρπός, ξεφλουθίζονται εύκολα και χρώμα βαθύ πορτοκαλί κίτρινο. Το μανταρίνι είναι το φρούτο που συμβολίζει τη μακροζωία. Ανήκει στην ομάδα των εσπεροειδών όπως το πορτοκάλι, το γκρέιπφρουτ και το λεμόνι. Είναι πλούσια πηγή ασβεστίου και καλίου και βοηθάει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Επίσης είναι πλούσιο σε βιταμίνη C η οποία λειτουργεί ευεργετικά για το ανοσοποιητικό σύστημα. Έχει αντιοξειδωτική δράση και βοηθά στην απορρόφηση σιδήρου. Η παρουσία αλάτων βρωμίου δικαιολογεί την ηρεμιστική του δράση. Επίσης, περιέχει βιταμίνη Α, νάτριο, μαγνήσιο, πρωτεΐνες και φολικό οξύ. Το πλήθος των θρεπτικών συστατικών του συμπληρώνουν ο σίδηρος, οι υδατάνθρακες και ο φώσφορος. Η καθημερινή κατανάλωση μανταρινάδας βοηθά στη θωράκιση της άμυνας του οργανισμού απέναντι σε λοιμώξεις του αναπνευστικού και του ουρολογικού συστήματος. Απομακρύνει τη γρίπη, το κοινό κρυολόγημα και την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών στο σώμα μας. Έχει αξιοσημείωτη προληπτική δράση κατά των παθήσεων της καρδιάς, των ματιών, του διαβήτη, της αρθρίτιδας και της αρτηριοσκλήρυνσης. Επίσης, βελτιώνει και την όψη της επιδερμίδας. Το γευστικότατο μανταρίνι βοηθά στην πέψη της τροφής, αλλά και στην καταπολέμηση των διαταραχών ύπνου. Η συχνή κατανάλωσή του ηρεμεί το στομάχι και το νευρικό σύστημα, προσφέροντας έναν ήρεμο και ευχάριστο ύπνο. Επίσης, η περιεκτικότητά του σε κάλιο βοηθά στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε σταθερό επίπεδο. Εν ολίγοις, το μανταρίνι είναι ίσως το πιο οικονομικό και εύκολο μυστικό της μακροζωίας που μπορεί να έκρυβαν για πολλά χρόνια οι Κινέζοι, όμως πλέον αποτελεί «θείο δώρο» και για τους Ευρωπαίους. Προσδίδει στον οργανισμό μας μόλις 54 θερμίδες και πολλά- πολλά θρεπτικά οφέλη. Συχνά αναφέρεται και ως αποτελεσματικό στην πρόληψη κατά του καρκίνου. Ειδικότερα, η κατανάλωση εσπεριδοειδών μειώνει πολύ τις πιθανότητες να νοσήσει κάποιος από καρκίνο του ήπατος.

Το μανταρίνι προλαμβάνει επίσης την παχυσαρκία και οι παιδίατροι και οι διατροφολόγοι συνιστούν να καταναλώνεται τακτικά από παιδιά. Το μανταρίνι τρώγεται ευχάριστα από τα παιδιά, διότι είναι εύγευστο, γλυκό και έχει ζωηρό χρώμα και ευχάριστη όψη. Το φρούτο αυτό δεν θα καταφέρει μόνο να γλυκάνει με τη γεύση του τα παιδιά, αλλά θα τα προστατεύσει και από τις λοιμώξεις που είναι εύκολο να μεταδοθούν από τη στενή επαφή των παιδιών μέσα στις σχολικές αίθουσες. Για την πιο πλήρη προστασία του οργανισμού χρειάζεται να καταναλώνουμε τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως. Συνίσταται λοιπόν, μέχρι το Φεβρουάριο να καταναλώνετε και μια μανταρινάδα Gia..giamas την ημέρα.!